Punt Vital
Què és la quiropràctica?

La quiropràctica és la professió sanitària per a la cura natural de la salut més desenvolupada del món. Els estudis demostren que els pacients quiropràctics se sotmeten a menys cirurgies, necessiten menys medicaments i pateixen menys problemes de salut que la resta de la població. No sorprèn, per tant, que la taxa de satisfacció entre pacients sigui molt alta.

La quiropràctica ajuda a recuperar la salut de forma natural, ens permet lluitar millor amb l’estrès, rendir millor en tots els aspectes de la vida I prevenir futurs problemes de salut.

L’atenció quiropràctica freqüent millora radicalment la connexió entre el cos i el cervell, augmentant la salut i resistència de dins a fora, alhora que disminueix la possibilitat que emmalaltim.

Aquesta disciplina no és només per a persones amb unes característiques determinades, sinó que és beneficiosa per a tothom: tant se val quins siguin els seus símptomes, la seva edat o la seva condició física o psíquica. Per la seva alta seguretat i eficàcia, més de 25 milions de persones visiten quiropràctics cada any experimentant nivells de satisfacció molt alts i millores a la seva qualitat de vida de manera natural.

Beneficis a nivell físic

 • Millora el rendiment físic.
 • Alleuja simptomatologies doloroses.
 • Contribueix a l’elasticitat de la pell, així com a la velocitat de cicatrització.
 • Millora la immunitat (major resistència a infeccions).
 • Augmenta la funció respiratòria.
 • Millora l’activitat sexual.
 • Millora l’agilitat, l’equilibri i la postura.

A nivell emocional

 • Produeix una sensació de benestar.
 • Millora l’estat d’ànim.
 • Ajuda a controlar l’estrès.
 • Redueix l’ansietat.

A nivell mental

 • Millora les funcions cognitives.
 • Ajuda a la concentració.
 • Millora els nostres reflexos.
 • Contribueix a que dormim millor.
 • Reforça la memòria.
Evidència científica de la Quiropràctica

La Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la quiropràctica com la professió sanitària “que s’ocupa del diagnòstic, el tractament i la prevenció dels trastorns del sistema neuromusculoesquelètic i dels efectes d’aquests trastorns sobre la salut en general”.

La majoria de països de la Unió Europea, això com de la resta del món, reconeixen que la quiropràctica és una professió sanitària d’atenció primària. Entre ells, en destaquen França, Portugal, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, els països nòrdics, Estats Units, Canadà i Austràlia i, a la majoria, la quiropràctica està incorporada als serveis oferts per la sanitat pública.

Com tota professió sanitària, la quiropràctica ha desenvolupat un cos de coneixements propi, centrat en l’estudi de la columna vertebral, els seus trastorns, l’efecte d’aquests sobre el sistema nerviós i com abordar-los. Com descriu l’OMS, la quiropràctica dona una particular importància a les tècniques manuals, com la manipulació o l’ajustament de les articulacions.

Els estudis recullen una àmplia evidència al seu favor, sovint molt superior a intervencions quirúrgiques i als fàrmacs, per al tractament de trastorns de l’aparell locomotor, especialment els de la columna vertebral.

La Quiropràctica natural

La quiropràctica és la professió per la cura natural de la salut més estesa del món. Treballant amb la columna vertebral i el sistema nerviós, els quiropràctics ajuden a enfortir la resistència del nostre organisme i a compensar la predisposició a emmalaltir i aconsegueixen que el nostre cos funcioni de manera òptima.

Els quiropràctics realitzen ajustaments de la columna vertebral i altres parts del cos amb l’objectiu de corregir problemes posturals, alleugerar el dolor i reforçar la capacitat natural del cos de curar-se a si mateix.

A la quiropràctica es poden fer servir també altres eines com:

 • Tècniques de relaxació.
 • Tècniques de respiració.
 • Exercicis per estirar i estabilitzar el cos.

Enlloc d’actuar només sobre el dolor i els símptomes, el quiropràctic busca que el cos recuperi el seu equilibri natural i torni a treballar com va ser dissenyat, millorant el seu funcionament, reduint l’estrès i aconseguint una millor salut.

Evidència científica sobre la seguretat de la Quiropràctica

La Associació Espanyola de Quiropràctica ha recopilat les investigacions científiques més actuals i de millor qualitat per respondre a la pregunta que es fa molta gent: és segura la quiropràctica?

Des de la seva concepció l’any 1895, la quiropràctica ha demostrat ser sempre extremadament segura. Com tota professió sanitària, no està totalment exempta de riscos però, malgrat això, aquests possibles riscos associats a la cura quiropràctica són, en qualsevol cas, lleus i sempre transitoris.

El quiropràctic utilitza com a eina principal l’ajustament. Les reaccions adverses que més sovint s’associen als ajustaments quiropràctics són: dolor muscular, marejos, mal de cap i formigueig als braços o cames i augment del dolor existent.

De tota manera, en estudis efectuats al Regne Unit a gairebé 20.000 pacients no es va trobar cap efecte advers greu i un risc molt petit de desenvolupar efectes adversos lleus i transitoris. I l’any següent, en un altre estudi realitzat a 500 pacients, es va determinar que el desenvolupament d’aquests efectes adversos, anomenats benignes, no redueix la eficàcia a llarg termini de la intervenció quiropràctica. Tots dos articles van ser publicats a la revista mèdica més prestigiosa dins del camp de la columna vertebral, Spine.

DESCARGAR DOSSIER
És la quiropràctica efectiva?

Sense cap mena de dubte, la cura quiropràctica és extremadament efectiva.

El Dr. Michael Schneider, professor de ciències de la salut a la Universitat de Pittsburgh, afirma que:
«Nombroses evidències demostren que els quiropràctics tendeixen a tenir taxes molt altes de satisfacció entre els seus pacients. Des d’una perspectiva de salut pública, s’estalviarien moltes proves mèdiques innecessàries, hospitalitzacions i receptes de opioides si la gent visités un quiropràctic pel mal d’esquena o de coll».

Un dels informes més extensos sobre el mal d’esquena a la literatura científica és l’Informe Manga. Aquest estudi, finançat pel Ministeri de Salut d’Ontàrio, Canadà, l’any 1993, va demostrar que la manipulació de la columna vertebral per quiropràctics pel tractament del dolor lumbar és més efectiva, més segura i menys costosa que els tractaments mèdics convencionals.

Aquest estudi també indica que els treballadors que patien dolors lumbars tornaven abans als seus llocs de treball quan eren atesos per quiropràctics que per metges.